Terdapat ralat dalam alat ini

Selasa, 2 Julai 2013

i m a n



ouhhk!
bangun pagii,
mandi,
sarapan,
masok klas :)

Alhamdulillah**

nikmat hidup laa brader :)

Allah masih mengidupkan akuuu~

Alhamdulillah:)

awal pagi pegi klas jam 8,
pkaijubahhitam wa tudung biru :)
x match eaa ?
ah ! bia laa :)

yg pnting x tabarujj :)
Alhamdulillah :)

ALLAHUMA SOLLI 'ALA SAYIDINA MUHAMMAD..

tugasan pertama bagi klas pengantar kaunseling,,
awal pagi dah ade cabaran :)

tapi, Alhamdulillah, sebab subjekk ni mmg minat gilerrr !

:)

ehh, nak stop laa, hihi,
kawan dah tegurr, hilang idea nak cakap.
sebenarnya tugasan blom siap lagi :P

ok laa :)

nak buat koje dolo :P

tataa :)

~WASSALAM~

Ahad, 30 Jun 2013

ALHAMDULILLAH !
ALHAMDULILLAH !
ALHAMDULILLAH !
Akhirnya...dapat juga buka belog comey nii :P

erm.. sekarang nii sebenarnya buat assigment, tapi.. nak cari ilham buat laa belog dlu, sebab baru nak terfikir nak update, :P

biasa laa. pelajar :P huhuhi ~

korang ape cer ?

sekarang nii, bila dah bergelar sebagai mahasiswa, tau2 laa kn tanggungjawabnye ape.
amanah. berat :)
tpi.. besttt :)
hidup berdikari..
cari ilmu lebih :)
ALHAMDULILLAH :)

Setakat ni masih seminggu dua ok laa,
tapi kita x tau laa kn akan datang mcmmna perancangan Allah ke atas kehidupan kita :)

semoga Allah sentiasa memberi ilham terhadap kita eaa :)

jom aa selawat ke atas nabi :)

saya dan sepupu :)

rindu kat dia, pabila berjauhan :'(

xpe laa, nnt g kita jumpa eaa, nak buat koje pulak :)


Khamis, 18 April 2013

jiwa ku ALLAH

selamat pagi alls :)
huhuw~
Alhamdulillah, di pagi hari kita masih bernafas segar :)
terima kasih Allah :)
KEHIDUPANKU
terlalu indah dan selesa dengan Tuhanku 
setiap ujian yang diberikan daripada Allah 
Aku sentiasa akan mencari point yang positive terhadap Allah
iaitu...
Aku bersyukur, dengan kekuasaan dan kekuatanMu ya Allah
Engkau masih tidak melupakanku
ingatanMu terhadap ku terlalu kuat kerana memberikanku ujian yang terlalu dahsyat bagiku
agar aku merintih kepadaMu :)
Subhan ALLAH, ALLAH :'(
kehadirinMu terlalu kuat untuk ku 
sungguh aku adalah pendosaMu
oleh otu, aku bermohon agar Kau ampuniku :'(
bukakanlah jiwa2 yang kosong tanpa Mu
agar mendapat sebuah keredhaanMu
lapangkan hati2 yang ingin memohon hidayahMu
agar tidak terpesong mengejar duniaMu
sesungguhnya, yang pengasih itu adalah Engkau ya ALLAH :'(
ALLAHU..
ALLAHU..
ALLAHU..
I LOVE ALLLAH !
WE LOVE ALLAH !
ALLAH LOVES US 
<3 ALLAH <3
IMAN TOINK TOINK

Ahad, 14 April 2013



terima kasih wahai Tuhanku,
yang sentiasa melimpahkan Rahmat-Mu,
membenarkan aku menghadap-Mu Tuhan,
Yang Maha Pemurah Yang Maha Penyayang :')

ALHAMDULILLAH^^

Iman baru je balik dari Wilayah Labuan :')

buat pe ?
xde wat pe, tengok keindahan lautan Allah jew dalam Feri tuw :)

ALHAMDULILLAH ,
Iman banyak sangat ambik gmbar lautan ,
tapi..
Iman letak kat FB,

ha~ lupe,
bercakap tentang FB,

Add laa Halawatul Iman Annur Jannah

comels tuw :P
^gurau jew^


nmpak tak gambar kat atas ?

ya ! mmg cantik, indah !
sebab, semua yang Allah cipta memang indah :)


__________

Iman nak kongsi cerita kat korang semua^
tp,,
bukan laa pengalaman ,
just nak kita same2 beringat jer..

hmm,,
topic ape?

haa~
kalau adik2 usrah kat surau sek kami memang suka ne :)

C O U P L E !

Apa tu couple??

-berpasangan-

lelaki dan prempuan,

Allahu Allah,
sweetnyee,
bagai dunia kita yang punya !

puih ! :)
hehew, gurau je puih tu :)

cam ne,
tau tak ape hukum bercouple?

haram kan?
kenape ?
couple tu orang yahudi yang buat ! ha !

kan ade dalil yang mengatakan, lebih kurang maksud,
bagi yang meniru gaya orang yahudi, maka tergolonglah* salah betulkan ekk*

Allah berfirman
jangan kamu hampiri zina

Allah kata hampiri x boleh apatah lagi melakukan !
berdosa besar !

zina ?
zina bukan saja persetubuhan haram,
tapi,,
zina mata iaitu pandangan
zina lidah iaitu berkata,
zina hati iaitu berkeinginan syahwat,
dan  faraj??
hanya menuruti atau tidak menuruti..

renung lagi,
org yg bercouple x mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya,
dan mereka pasti akan berdua2an dengan kekasihnya,
wanita akn mndayukan suara,
mereka akn bersentuhan,
dan mereka akan membayang(zina)

*sudah terang lagi bersuluh*

HARAM TETAP HARAM

couple ne adalah cara barat kafir yg tidak beriman kepada Allah !

ya,, cinta itu fitrah bg manusia,
dn perlu dilandasi dgn ilmu,
CINTA YANG HAKIKI IALAH CINTA ALLAH DAN JUGA RASUL-NYA

utk mengelak cinta?
-isi lah hati dgn perkara ilmiah, ilmu agama, banyakkan selawat, ingat Allah, dn jgn byk sndiri..

itulah manusia,
begitu ramai yg selesa dgn izin Allah,
tapi yg patut kita cari sebenarnya adalah redha Allah,
kita pula bgtu mudah menyembah asbab sesuatu,
tetapi terlalu sedikit untuk kita menyembah pada musabit(pencipta sebab) sesuatu itu..

ingatlah, perasaan itu boleh menipu diri..

please,, untuk ingatan kita bersama, jangan dekati apa yang dilarang oleh Allah..

ayuh ! tanamkan dalam hati untuk mengimpikan syurga-Nya dengan syarat jangan bagaikan menyemai benih keneraka-Nya :)

Nau'dzubillah !


-Dengan itu-

jangan lah ingkar dengan SANG PENCIPTA


WASSALAM


create : Ukhti Iman C***L





Jumaat, 12 April 2013

 

Nahmaduhu wanusalli wanusaliim 'ala Rasulihilkareem :)

ALHAMDULILLAH>.<

Dengan izinnya aku kembali mencatat risalah di blog yang comel ini :)

ne..
nak meluah sikit >.<

tak lama lagi, nak sambung blajaq dekat KOLEJ UNIVERSITI ISLAM ***

Tapi...
malangnya...

peraturan kat sana pula x membenarkan untuk mngenakan niqab/purdah,,
sahabat Iman kata, bg yg mengenakan akan dikenakan tatatertib..

ya ALLAH, agak terkilan,
knp sekali cm tue~

tapew~
kene trima lah peraturan kat sana,
mudah2kan mereka mengubah fikiran dan hati2 mereka untuk melebihkan pandangan terhadap pakaian2 takwa itu :')




nak kongsi sikit :')

npe nak gune purdah/niqab?
dulu x pkai skg nak pkai, knp?

jawapan Iman,,
dulu x tau, jahil tntg hal ne,
tp skg, bile dah slidik2..

Alhamdulillah dah tau :)


purdah/niqab tu sunnat dan sunnah~

buat dapat pahala tak buat x dapat ape2..
tapi, takkan taknak buat pahala tambahan?
hehew~

tntg sunnah dan hukum sunnat
Sunnah sememangnya segala yang bersandar kepada Nabi SAW, bermula dari cakap baginda, akhlak baginda, pakaian baginda hinggalah pemikiran baginda saw. 
sunat ini sebenarnya sunnah la. Jadi, sapa yang buat dapat pahala, sapa yang tak buat bukan sahaja tak dapat apa2. Tapi, dia juga turut rugi. Kan Allah dah sebut dalam surah al-'Asr, "setiap manusia itu dalam kerugian

pemaikaian purdah/niqab tu sunnat jawabnye..
eh ! Nabi pakai...........

ok2 faham soalan>.<

cm ne,
memanglah Nabi saw tak pakai purdah sayang oi..tapi, isteri dan anak2 Nabi saw pakai niqab. Ikut sahabat dan sahabiyah itu juga sunnah, sebab mereka hanya melakukan apa yang Nabi saw redha dan mereka pasti akan tinggalkan apa yg Nabi saw larang. Kesannya, di dunia lagi Allah swt dah kasi "title" yang hanya di perolehi oleh ahli syurga di syurga kelak". " "title" ahli syurga? apa die?" "RadiaAllahu'anhu waradhu'anh (Allah redha ke atas mereka)
"

ne statement yang Iman dapat>.<
ALHAMDULILLAH,
sekarang kita dh dapat jawapan kan?

nak jugak dalil dalam al-Quran yang mengatakan tentang pemakaian purdah?

"Hai orang-orang yang beriman bertakwalah kamu kepada Allah dan ucapkanlah perkataan yg benar. Niscaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni dosa-dosamu. Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." [Al-Ahzab : 70-71] . 


cuba baca dan perhati ayat akhir >.<


"Niscaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni dosa-dosamu. Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." [Al-Ahzab : 71]

Ok, kali ni, ulang ayat last yang ada diayat ke 71 tu..

"Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

"MashaAllah, mentaati Allah dan Rasul akan dapat kejayaan yang besar. Itu janji zat yang mencipta kita. Dialah yang mengetahui kejayaan sebenar buat kita. Bukan kejayaan biasa pulak tu. Allah janji kejayaan yang besar lagi


tu lah jalan ubtuk kita,
biar lah orang nak kata kita extrimist skali pun terpulanggg~

sebab ini lah jalan yang sepatutnya semua orang pilih. Iaitu jalan yang ditunjukkan oleh Nabi saw tercenta dan sahabat serta sahabiyah baginda. mereka itu manusia yang dijamin syurga. siapa lagi yang kita nak jadikan contoh kalau bukan mereka..


dan sekarang?
dah ade hati nak guna kew ?
ALHAMDULILLAH^^

SAYANG KORANG :)

"Beramallah kerana taqwa, bukan kerana fatwa"
Semoga kalian istiqamah!

SEMOGA ALLAH REDHA AKAN KITA
INSYA ALLAH :)

WALLAHU'ALAM


IMAN YANG COMELSS

I M A N A I S Y AA


LAA HAULA WA LAA QUWATA ILA BILLAH

jumaat yang indah sangat Rahmat Allahpada hari ini..
hari mendung...
angin sepoi2...
ALHAMDULILLAH..
syahdunya pada hari ini..

namun...

hati menghadapi masalah..
masalah yang tanpa diketahui sebabnya,,
bila tersa hati dengan sang sahabat tercinta..

Wahai sahabat yang ingin aku bersamamu hingga ke Syuga ALLAH kelak :')
apakah salahku hingga kau langsung tidak menyentuh hpmu untuk menjawab mesej ku??
apakah salahku??

jika benar ya aku mempunyai kesilapan dan khilaf terhadapmu,
maka,
tegurlah aku.
bukan begini caranya..

sungguh...
aku sedih bila menghadapi seperti ini...




ha~!!

neh coretan buat  persahabatan yang selalu ada masalah...
begini...
andai kamu/kita yg mengalami masalah seperti ini sama sahabat,
apakata bincang baik2..
jangankan pula memendam..
buat bulatan, jumpa face to face dengan sahabat tersebut..
andai tak mampu untuk meluah,
kamu/kita just boleh katakan MINTA MAAF, ha !
katakan :)
insya Allah lembutnya hati sahabat mu itu :)

kepada si sahabat tu~

tok sah laa majuk2 aih,
kalo ade trasahati dgn kwn, teguq naa :)

ajak dia kesyuga Allah ! :)

okey2,, nak azan dah..

solat...

haiya 'ala solah !!!!


dadaaa_93

ASSALAAMU'ALAIKUM :)

HiJRAH DiRi


ASSALAAMU'ALAYKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Buat pertama kalinya Iman mengongsikan sebuah pengalaman tentang HIJRAH DIRI :)
sebelum itu, Iman kenelah memperkenalkan diri :)
u all sume boleh panggil saye Iman, nama yang paling saye sukerr :)
saye tinggal di negeri bawah bayu :)
anak ke7 daripada 8orang adik beradik:)
umur agak2 masih muda lagi :P 1993 :)
OKEHH !
sekarang kite start citer eaa, tentang pengalaman HIJRAH DIRI Iman:)
besttt!

sebelum tuh, meh SELAWAT!
ALLAHUMA SOLLI WA SALIM 'ALA SAYIDINA MUHAMMAD WA ALIHI MUHAMMAD !
TAKBIR !
ALLAHU AKHBAR !

BISMILLAHI RAHMANIR-RAHIM~

Agak2 sume tau tak rasenye , knp Allah kite suruh kite top aurat? jage batas pergaulan? jaga syariat islam?
dalam surah an-nur ayat 30-31 ada mengatakan..
tak payah ragu akan ayat al-Quran, semua tu Allah yang kate :)
Mereka hendaklah menghindarkan diri daripada memuaskan nafsu syahwat secara haram dan juga daripada membuka aurat mereka di hadapan orang lain. Walaupun perintah kepada lelaki adalah sama dengan wanita dalam hal ini, tetapi sempadan aurat untuk wanita adalah berbeza dari yang diperintahkan kepada lelaki. Lagipun, aurat wanita terhadap lelaki adalah berbeza dengan yang diperintahkan terhadap wanita sendiri.
Aurat seorang wanita terhadap lelaki ialah keseluruhan tubuh badannya kecuali tangan dan muka. Ia tidak boleh dibuka di hadapan lelaki lain. Wanita tidak dibenarkan memakai pakaian yang nipis atau yang ketat yang mengikut bentuk badan dan yang boleh menampakkan kulit. Menurut satu hadith dari A'ishah, pernah kakaknya Asma' datang menemui Rasulullah s.a.w. dengan pakaian yang nipis. Rasulullah s.a.w. dengan segera memalingkan mukanya dan berkata:
"Wahai Asma', apabila seorang wanita telah baligh, dilarang membuka bahagian badannya kecuali muka dan tangan"  (Abu Dawud)
Ibnu Jarir telah meriwayatkan peristiwa yang sama daripada kata kata A'ishah bahawa satu ketika anak perempuan Abdullah bin Tufail. datang menziarahinya. Apabila Rasulullah s.a.w. masuk ke dalam rumah, baginda nampak perempuan itu tetapi memalingkan mukanya ke arah lain.
A'ishah berkata:
"Ya RasululLah, dia itu anak saudaraku". Lalu Rasuiullah s. a. w. pun berkata: Apabila wanfta itu sudah baligh haram baginya menampakkan badannya kecuali tangan dan muka". Kemudian baginda menunjukkan maksud tangan itu dengan menggenggam tangannya sendiri daripada pergetangan tangan supaya tidak ada bahagian lebar yang tertinggat antara pergelangannya dan tapak tangannya"Kelonggaran ini hanyalah untuk saudara mara yang rapat, seperti saudara lelaki, bapa dan lain lain, kerana keadaan yang memerlukan seperti membuat kerja kerja rumah. Contohnya dia boleh menggulung lengan bajunya semasa mengaul tepung atau melipat seluarnya semasa mencuci lantai.
Sempadan aurat wanita terhadap wanita, sama seperti sempadan aurat lelaki terhadap lelaki, iaitu daripada pusat hingga ke lutut. Ini tidak bermakna bahawa wanita boleh berkeadaan separuh telanjang di hadapan wanita lain. Ia hanyalah bererti yang bahagian dari pusat ke lutut mestilah sentiasa ditutup dan tidak pula bahagian lain.
Jika diperhatikan, tuntutan undang undang Al
lah yang diberikan terhadap wanita bukan hanya tuntutan yang dibuat terhadap lelaki, iaitu menahan pandangan dan memelihara kemaluan, tetapi ia juga menuntut beberapa perkara lain daripada wanita yang tidak dituntut dari kaum lelaki. Ini menunjukkan bahawa wanita dan lelaki berbeza dalam hal ini.


Wahai para Hawa sekalian, cantik tubuhmu bukan untuk dipersembahkan, tapi untuk disembunyikan.

okeyh2__
perhati citer tentang Iman pulak key :) :P
seawalnya, Iman bukan juga seperti wanita diluar sana, yang biase menggunakan tudung biase2 ajer..
DRASTIKKK! LABUH~
Sume tanye, eh! cm ne Iman leh jd cm ne?
Iman just jawab, Allah lah yang suruh cm ne :) hehe.. sweetkan??
1st pakai tudung labuh kat skolah, kawan tegur, 
"waaa,, saye suke laa tgok kau pkai labuh cm ne"
Iman pun "hehe"
semangat sahabat membara dalam jiwa..
Allah tu maha pemberi, apa yang kita mintak DIA beri, apa yang kite x mintak pun DIA beri..
kan baik tu Allah kite :)

setiap pemberian-NYA  tu pun adalah ujian bagi kite :)

pas tu.. 
kadang ayrat tak terjaga.. 
ya Allah, sedih jugak kalau nak ingat sume tu.. tapi, ALHAMDULILLAH Iman nak sangat berusaha menjadi yang terbaik untuk Allah :)

sehingga lah lepas habis skolah, Iman masih dengan pendirian untuk bersama dengan Allah :)

pada awalnya, masa skolah2 dulu mmg sangat banyak ujian yang Allah bg kat Iman,
puasnye Iman di panggil hajjah kat kelas, kadang2 0leh guru2 pun same :)
tp,, Iman x rase malu, bangga adelah, sebab org puji pakaian Allah :)
kalau family..diorang sokong jer :)

sedikit demi sedikit, fikiran Iman melencong untuk mengenakan hijab :)

ALHAMDULILLAH^^


masih sehingga sekarang Iman masih berjinak2 dengan Allah,,
doakan Iman istiqomah dengan memakai pakaian takwa nie yer :)
syukran sahabat fillah :)

Iman cadangkan, x payah lah nak pikir ape org nak kate kalau kite dah mendapat hidayah dan cuba untuk mendekati Allah, biar kite just pkir ape yang Allah akan kate bila kita berpaling..

memang,,
terlalu banyak dugaan yang menduga kita,, dan kite perlu ingat, yg tu ujian dari-NYA, bukan nak suh kite berpaling, tp die nak tgok sejauh mana iman kita, sejauh mana usaha kita untuk menolak nafsi2 kita :)

insya Allah^^

kalau nak citer mmg panjang, kalau nak rase pun mmg x dapat melainkan kamu sendiri yg merasa melalui diri sendiri :)

dengan itu, JOM LAAA ~
nak g mne ??
Aih! HIJRAH DIRI LAA :)


Andai silap sepatah dua kata,betulkan eaa . :)


sayang kamu kerana Allah :)











Khamis, 11 April 2013

Selasa, 9 April 2013


jom selawat ke atas JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S.A.W

Binnabil huda,

يا رسول السلام
Wayamursala rahmatan lil anam,
عليك صلاه عليك سلام,
Wasahbikawatar bi'i nalkiron,

**binnabil huda,
nahluju dulhuda,
sanabki alal aditu lul mada,
bazzalnaddimak war todhoi nar rodha',
li nashril huda ya rasulussalam

yamustapha rasulullah,
ya sanadi ya sayyidi sollu, sollu,sollu, sollu,

selawat*

repeat bridge**

ya shafiei, khubbi, yadi,
ya rasulullah, habiballah
hual hadil basyi,
sollu,sollu,sollu,sollu,

selawat*

shafi'una, shafi'una, shafi'una, shafi'una,
rasulolloh, habiballah, nabiyallah, sofiyollah,rasulullah,

selawat*
http://ukhti-iman.blogspot.com/


Isnin, 8 April 2013

SOLU 'ALA SAYIDINA MUHAMMAD

jom selawat ke atas JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S.A.W
Binnabil huda,

يا رسول السلام
Wayamursala rahmatan lil anam,
عليك صلاه عليك سلام,
Wasahbikawatar bi'i nalkiron,

**binnabil huda,
nahluju dulhuda,
sanabki alal aditu lul mada,
bazzalnaddimak war todhoi nar rodha',
li nashril huda ya rasulussalam

yamustapha rasulullah,
ya sanadi ya sayyidi sollu, sollu,sollu, sollu,

selawat*

repeat bridge**

ya shafiei, khubbi, yadi,
ya rasulullah, habiballah
hual hadil basyi,
sollu,sollu,sollu,sollu,

selawat*

shafi'una, shafi'una, shafi'una, shafi'una,
rasulolloh, habiballah, nabiyallah, sofiyollah,rasulullah,

selawat*