Terdapat ralat dalam alat ini

Jumaat, 12 April 2013

 

Nahmaduhu wanusalli wanusaliim 'ala Rasulihilkareem :)

ALHAMDULILLAH>.<

Dengan izinnya aku kembali mencatat risalah di blog yang comel ini :)

ne..
nak meluah sikit >.<

tak lama lagi, nak sambung blajaq dekat KOLEJ UNIVERSITI ISLAM ***

Tapi...
malangnya...

peraturan kat sana pula x membenarkan untuk mngenakan niqab/purdah,,
sahabat Iman kata, bg yg mengenakan akan dikenakan tatatertib..

ya ALLAH, agak terkilan,
knp sekali cm tue~

tapew~
kene trima lah peraturan kat sana,
mudah2kan mereka mengubah fikiran dan hati2 mereka untuk melebihkan pandangan terhadap pakaian2 takwa itu :')




nak kongsi sikit :')

npe nak gune purdah/niqab?
dulu x pkai skg nak pkai, knp?

jawapan Iman,,
dulu x tau, jahil tntg hal ne,
tp skg, bile dah slidik2..

Alhamdulillah dah tau :)


purdah/niqab tu sunnat dan sunnah~

buat dapat pahala tak buat x dapat ape2..
tapi, takkan taknak buat pahala tambahan?
hehew~

tntg sunnah dan hukum sunnat
Sunnah sememangnya segala yang bersandar kepada Nabi SAW, bermula dari cakap baginda, akhlak baginda, pakaian baginda hinggalah pemikiran baginda saw. 
sunat ini sebenarnya sunnah la. Jadi, sapa yang buat dapat pahala, sapa yang tak buat bukan sahaja tak dapat apa2. Tapi, dia juga turut rugi. Kan Allah dah sebut dalam surah al-'Asr, "setiap manusia itu dalam kerugian

pemaikaian purdah/niqab tu sunnat jawabnye..
eh ! Nabi pakai...........

ok2 faham soalan>.<

cm ne,
memanglah Nabi saw tak pakai purdah sayang oi..tapi, isteri dan anak2 Nabi saw pakai niqab. Ikut sahabat dan sahabiyah itu juga sunnah, sebab mereka hanya melakukan apa yang Nabi saw redha dan mereka pasti akan tinggalkan apa yg Nabi saw larang. Kesannya, di dunia lagi Allah swt dah kasi "title" yang hanya di perolehi oleh ahli syurga di syurga kelak". " "title" ahli syurga? apa die?" "RadiaAllahu'anhu waradhu'anh (Allah redha ke atas mereka)
"

ne statement yang Iman dapat>.<
ALHAMDULILLAH,
sekarang kita dh dapat jawapan kan?

nak jugak dalil dalam al-Quran yang mengatakan tentang pemakaian purdah?

"Hai orang-orang yang beriman bertakwalah kamu kepada Allah dan ucapkanlah perkataan yg benar. Niscaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni dosa-dosamu. Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." [Al-Ahzab : 70-71] . 


cuba baca dan perhati ayat akhir >.<


"Niscaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni dosa-dosamu. Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." [Al-Ahzab : 71]

Ok, kali ni, ulang ayat last yang ada diayat ke 71 tu..

"Barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

"MashaAllah, mentaati Allah dan Rasul akan dapat kejayaan yang besar. Itu janji zat yang mencipta kita. Dialah yang mengetahui kejayaan sebenar buat kita. Bukan kejayaan biasa pulak tu. Allah janji kejayaan yang besar lagi


tu lah jalan ubtuk kita,
biar lah orang nak kata kita extrimist skali pun terpulanggg~

sebab ini lah jalan yang sepatutnya semua orang pilih. Iaitu jalan yang ditunjukkan oleh Nabi saw tercenta dan sahabat serta sahabiyah baginda. mereka itu manusia yang dijamin syurga. siapa lagi yang kita nak jadikan contoh kalau bukan mereka..


dan sekarang?
dah ade hati nak guna kew ?
ALHAMDULILLAH^^

SAYANG KORANG :)

"Beramallah kerana taqwa, bukan kerana fatwa"
Semoga kalian istiqamah!

SEMOGA ALLAH REDHA AKAN KITA
INSYA ALLAH :)

WALLAHU'ALAM


IMAN YANG COMELSS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan